Even geduld aub. Berekening is in volle gang
help-button
Sluiten

Welkom bij het BIPT-onlinehulpsysteem. Door op de knop 'Help' te klikken kunt u steeds meer informatie krijgen over het scherm dat u momenteel bekijkt.

Vragen over het gebruik van breedband en internettoegang


In deze rubriek staan de vragen die de gebruikers van het tariefvergelijkingsprogramma tot nu toe het vaakst hebben gesteld. Als u het antwoord op een van uw vragen niet vindt, aarzelt u dan niet om met ons contact op te nemen en stuur een mail naar het volgende adres: infotarsim@bipt.be

 Als die vraag vaak terugkomt, zullen wij die opnemen in deze “FAQ's”. 


 Deze vragen slaan op vergelijkingen die het programma maakt tussen de tariefplannen met betrekking tot het internet:

Waarom wordt er naar mijn postcode gevraagd?

Waarom krijg ik de vraag welk soort van installatie gewenst is?

Waarom wordt er in de internetmodule gevraagd of ik een telefoonabonnement bij Proximus heb? 

Welke snelheid heb ik nodig?

Welk volume heb ik nodig?

Hoe krijg ik zekerheid over de geboden snelheid?

Waarom kan ik mijn tariefplan voor internet niet zien?

Hoe houdt de tariefvergelijker rekening met de modemkosten? 


 Waarom wordt er naar mijn postcode gevraagd?

Voor elke zoekopdracht die een vast element omvat, namelijk vast internet of de gecombineerde oplossing, wordt u de postcode gevraagd van de plaats van uw toekomstige aansluiting om te bepalen welke operatoren u de gewenste dienst kunnen aanbieden op die plaats.

We benadrukken echter het feit dat het tariefvergelijkingsprogramma realtime geen nauwkeurige details over de dekking van elke operator kan geven. Vandaar ons advies om navraag te doen over de beschikbaarheid van de betreffende dienst op uw adres, voordat u zich contractueel aan een operator bindt.

 Waarom krijg ik de vraag welk soort van installatie gewenst is?

Bij diensten voor vaste telecommunicatie (vaste telefonie, vast internet of een bundel met daarin ten minste één vast element) kan die informatie van belang zijn om twee redenen. Enerzijds omdat de gemiddelde maandelijkse kosten kunnen verschillen naargelang van het soort van uitgevoerde installatie.  Anderzijds omdat sommige plannen maar in één van de twee versies worden aangeboden: hetzij een installatie van het type "do-it-yourself", hetzij een installatie die door een technicus moet worden gedaan.

Waarom wordt er in de internetmodule gevraagd of ik bij Proximus  een telefoonabonnement op vaste telefonie heb? 

- Hebt u al een abonnement op vaste telefonie bij Proximus, dan kunt u bij alternatieve operatoren een internetproduct krijgen zonder meerkosten voor de aansluiting; - Hebt u geen abonnement op vaste telefonie bij Proximus, dan zal de alternatieve operator u een toeslag moeten laten betalen voor het gebruik van de vaste lijn van Proximus (die toeslag is normaal gezien goedkoper dan het normale abonnement op vaste telefonie van Proximus). 

 Welke snelheid heb ik nodig?

Hebt u moeilijkheden om de snelheid te bepalen die u nodig hebt, dan kunt u enerzijds de pop-up met uitleg raadplegen die wordt aangegeven met een i op blauwe achtergrond net naast de vraag in verband met de vereiste downloadsnelheid. Daar krijgt u via een tabel informatie over de downloadsnelheid die nodig is voor verschillende internettoepassingen.

Anderzijds hebt u nog altijd de mogelijkheid om te kijken wat uw werkelijke verbruik is op basis van de informatie die beschikbaar is op de klantenpagina op de website van uw huidige operator.

Welk volume heb ik nodig?

Hebt u moeilijkheden om het volume te bepalen dat u nodig hebt, dan kunt u enerzijds de pop-up met uitleg raadplegen die wordt aangegeven met een i op blauwe achtergrond net naast de vraag in verband met het volume. Daar krijgt u via een tabel informatie over het volume dat nodig is voor verschillende toepassingen.

Anderzijds hebt u nog altijd de mogelijkheid om te kijken wat uw werkelijke verbruik is op basis van de informatie die beschikbaar is op de klantenpagina op de website van uw huidige operator.

Hoe krijg ik zekerheid over de geboden snelheid?

De aandacht wordt gevestigd op het feit dat de werkelijke snelheid voor transmissie van data die een klant in de praktijk geniet, soms mettertijd kan schommelen en in sommige gevallen aanzienlijk lager kan liggen dan de maximumsnelheid die de operator voor toegang tot breedbandinternet heeft geadverteerd. 

De werkelijke snelheid kan worden beïnvloed door diverse factoren zoals de kwaliteit van de aansluitingskabel, de afstand tussen het aansluitingspunt en de elektronische apparatuur van de operator, het aantal gebruikers die tegelijk surfen op internet in de buurt van de klant, de interne bekabeling van de woning, het gebruikte IT-materiaal, enz. 

De gebruikers worden verzocht om zich te richten tot de operator van hun keuze om zich, voor ondertekening van het contract, te vergewissen van de werkelijke snelheden die ze zullen kunnen krijgen.

Waarom kan ik mijn tariefplan voor internet niet zien?

Het tariefvergelijkingsprogramma geeft de tariefplannen voor particuliere klanten weer voor zover ze momenteel verkrijgbaar zijn en in het programma zijn ingevoerd door de operatoren.

Het is echter mogelijk dat uw tariefplan in ons programma niet terug te vinden is. Dit kan verschillende redenen hebben:

Ofwel is uw plan niet langer te koop voor nieuwe klanten. In dat geval kunt u beter contact opnemen met uw operator om inlichtingen over dat tariefplan te krijgen. 

Ofwel heeft uw operator geen tariefplan ingebracht. In dat geval vragen wij u ons dat te laten weten. Wij zullen de operator aanspreken om de redenen te beoordelen waarom hij geen tariefplan in het systeem heeft ingevoerd. 

 

Er moet ook worden opgemerkt dat aanbiedingen van het type prepaid internet momenteel niet opgenomen zijn in deze module. 

Hoe houdt de tariefvergelijker rekening met de modemkosten? 

Wanneer voor de telecommunicatiedienst een toestel moet geleverd worden door de operator (bijvoorbeeld: modem), houdt het programma, naargelang van het geval, rekening met de maandelijkse huurprijs of de aankoopprijs afgeschreven over 36 maanden.

Er zijn drie mogelijkheden:

De modem wordt te huur aangeboden:

De prijs van de modem zit in het abonnement: de vermelding "gratis dienst" verschijnt naast de modemkosten.

De prijs van de modem zit niet in het abonnement: de modemkosten worden toegevoegd aan de gemiddelde maandelijkse kostprijs. 

De modem wordt te koop aangeboden:

De aankoopprijs van de modem wordt afgeschreven over 36 maanden en het bedrag van die afschrijving wordt toegevoegd aan de gemiddelde maandelijkse kostprijs. 

De modem wordt zowel te huur als te koop aangeboden:

Wanneer een operator een toestel dat te maken heeft met de werking van een telecommunicatiedienst tegelijk te huur en te koop aanbiedt, wordt deze dubbele informatie opgenomen in de tool. Het programma zal de 2 kosten vergelijken en zal in de resultaten de meest voordelige formule voor de gebruiker weergeven.

Concreet bestaat deze aanpak erin om in het geval een toestel wordt verstrekt, de maandelijkse huurprijs te vergelijken met de afschrijving van de aankoopprijs over een duur van 36 maanden en de meest voordelige formule te selecteren. Indien nodig wordt gespecificeerd of deze kosten maandelijkse huurprijzen zijn of indien de lasten worden verdeeld over 36 maanden.

 

Het is eveneens mogelijk dat er momenteel een promotie geldt op het materiaal. Indien dat het geval is, wordt de promotie in het blauw weergegeven bij de details van het plan. 

Ontwerp en ontwikkeling door EasyChange